Tekst

Igal talvel on kolm kuud (mitte päevakuud, vaid öövalgustajat), mis südakuude nime kannavad. Esimeseks südakuuks jääb see kuu, mis nääripäeva jutluse aja tabab (vanade inimeste ütlus) ehk teisiti öeldes: see kuu saab esimeseks südakuuks, mis nääripäeva jutluse pidamise aega näeb. Esimesel südakuul on külmad selle järele, kudas kuu varemine ehk hiljemine sünnib. On näärijutluse tegemine viimastel esimese südakuu tundidel või päevil, siis ei olnud külma-aeg pikk. Juhtub aga nääripäev sündinud kuu alguspäevil olema, siis võib selle peale julge olla, et pakast kaunis ohtralt pakutakse.

Südakuu külma määrab nääripäev.

Kuusalu

S. Lilhein

1917

E 50549/50 (10–11) < Kuusalu khk – S. Lilhein (1917)

Vana- ja uusaasta

LOODUS, ILMASTIK

Kuu, tähed

499

8717
/ / / /
Citation
“Igal talvel on kolm kuud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52717.