Tekst

Vana ja uue aasta vahel öösel kell 12 peab kaevust viina saama. Viinahimustaja vannub uksest välja astudes kolm head suutäit. Kaevule minnes peab talle palju takistusi ette tulema, nagu kassisi, koeri, tutvaid inimesi jne., viimased tahavad temaga kõnelema hakata ja tema aega viita, aga kõneleta ei tohi viinahimustajad nendega sugugi, sest siis on ta kadumiselaps. Jõuab inimene kõigist takistustest hoolimata ometi viimaks kaevule, siis saab ta kaevust vee asemel viina, kui aga kell veel 12 on. Joodakse viina kaevul, siis on ta täielik viin, toodakse aga viina tuppa, saab ta jälle veeks.

Vesi muutub viinaks.
Uskumus seostub rohkem vana-aasta ja kolmekuningapäeva öö kui jõuluööga, levinud enam Hiiu-, Saaremaal (vt. levikukaart: uusaasta (4)).

Haljala

J. A. Rehberg

1895

H II 46, 244 (30) < Haljala khk – J. A. Rehberg (1895)

Vana- ja uusaasta

KODUNE ELU, KODU KORRASHOID JM

Veetoomine

418

8636
/ / / /
Citation
“Vana ja uue aasta vahel öösel kell 12 peab kaevust viina …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52636.