Tekst

Ka mina määletan veel üht pruuki. Kui mina karjaskäija olin, üteldi mulle nearihommiku: „Jakob, võta nüüd toop ja mine pane aidast kaeru toopi ja mine tee sealauda uks lahti ja pane tähele, kui sead kõik hakkavad välja tulema, siis võta toobi seest kolm korda pihuga kaeru ja viska sigadele vastu silmi ja ütle kolm korda õige kõvast: „Kas lääd vilja, kas lääd vilja, kas lääd vilja?““ Seesugune munserdamine pidi sigadele kui tohtri rohi haigele mõeduma. Ei siis lähe sead läbi aia vilja ega kuhugi paha peale. Kui ma sellega valmis olin, valasin need kaerad, mis viskamisest üle jäid, sigade ette ning tulin tulema.

Sigadele tuhka, lund, kaeru vastu silmi – ei kipu suvel aiast välja.
Seostub samuti jõululaupäevaga, tuhkapäevaga. Enamus teateid Järva-, Viljandi-, Tartumaalt.
* mõeduma – mõjuma

Kadrina

J. Nante

1888

H II 10, 227/8 (4) < Kadrina khk – J. Nante (1888)

Vana- ja uusaasta

KARJANDUS, KODULOOMAD

Sead

238

8456
/ / / /
Citation
“Ka mina määletan veel üht pruuki …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52456.