Tekst

Üteldes ka: vana-aasta õhta salaja lambaid niidetu ja sest niidetud lambavillast lõnga kedrata ja mehitsepaku ümbre tõmmata, kel mehitse on. Siis jääva sinna kohale, kui ta peret laseb, ei lindava minema. Mõni ütles, et hanna päält ja pää päält niita. Meheisal oli ka seda, et niidetu ollu vastse aasta hommuku. Kui valvma läät, siis ei ole midagi leidnu.

Lambaniitmine võõras laudas nõidusevahendi hankimiseks.
Eriti sakste viha äravõtmiseks ning kohtus õiguse saamiseks, vähem muuks otstarbeks on peetud soovitavaks võõrast lammast niita mõnel talvistest tähtpäevadest: mardi- või kadripäeval, jõuluööl, vana-aastal, tõnisepäeval, madisepäeval, vastla ajal, või on aeg määratlemata.
* mehitsepaku – mesipuu; mehitse – mesilased

Karula

M. Hiiemäe

1973

RKM II 308, 152/3 (13) < Karula khk – M. Hiiemäe (1973)

Vana- ja uusaasta

KARJANDUS, KODULOOMAD

Lambad

231

8449
/ / / / /
Citation
“Üteldes ka: vana-aasta õhta salaja lambaid niidetu …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52449.