Tekst

Vana-aasta viimasel ööl kell kaksteistkümmend pidi minema naabri lambalauta ja pügama iga lamba rinna alt, kukla pealt ja tagumendi pealt kolm tutti villa, need kraasima ja kinnastele sisse kuduma, siis pidi olema uuel aastal väga hea lamba ja villa õnnistus. Kui nende kinnastega kuhugi läksid, pidi minema kõik hästi korda.

Lambaniitmine võõras laudas nõidusevahendi hankimiseks.
Eriti sakste viha äravõtmiseks ning kohtus õiguse saamiseks, vähem muuks otstarbeks on peetud soovitavaks võõrast lammast niita mõnel talvistest tähtpäevadest: mardi- või kadripäeval, jõuluööl, vana-aastal, tõnisepäeval, madisepäeval, vastla ajal, või on aeg määratlemata.

Kõpu

H. Rummel

1940

ERA II 270, 16/7 (11) < Kõpu khk – H. Rummel (1940)

Vana- ja uusaasta

KARJANDUS, KODULOOMAD

Lambad

229

8447
/ / / /
Citation
“Vana-aasta viimasel ööl kell kaksteistkümmend …,” Eesti rahvakalender, accessed April 23, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52447.