Tekst

Eriti tähtis on (peetakse paljudes majades veel praegugi, tean Piilsis kahte-kolme peret), kes algaval aastal nimelt just nääripäeval esimeseks võerastest juhtub majasse käima minema: kui meesterahvas, siis tähendab perele tulev aasta õnnelik olema, kui aga naisterahvas, siis vastupidi. Et õnnetust (õigem mõiste: halba elu) aasta kõrvale hoida, selleks mindakse, kui juhtub naisterahvas tulija olema, temale juba õue, trepi peale vastu ja küsitakse asi ära, mispärast ta käivat, et ta mitte majasse ei astuks. Kui juba meesterahvas majas on ära käinud, siis võivad kõik käia. Isegi kaupmehed ei taha naisterahvast esimeseks nääris poodi lasta. [---]

Abinõud naisterahva külaskäigu vältimiseks.

Torma

M. Sild

1930

E 64575/6 (12) < Torma khk – M. Sild (1930)

Vana- ja uusaasta

ESIMENE KÜLALINE UUSAASTAL

154

8372
/ /
Citation
“Eriti tähtis on, kes algaval aastal …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52372.