Tekst

Uusaasta hommikul pimedas, kui inimesed alles magasid, käisid noored taluhoonete akende taga, helistasid kellukest ja näitasid plakatit pealkirjaga „Head uut aastat!“ Plakat tehti selliselt: õnnesoovi tähed lõigati plakatist välja, plakati tagaküljele kleebiti punane paber, nii et eestpoolt vaadates oli lause punaste tähtedega. Vaikse ilma puhul pandi plakati taha küünlad põlema. See oli tore vaatepilt, kui talupere üles tõusnud ja aknast välja vaatasid. Kui kutsuti, läksid noored tuppa. Neile pakuti präänikuid, napsi, õlut, suitsu. Viideti veidi aega ja mindi edasi järgmisse peresse. Kui mõnes talus oli noori, läksid ka need edasi mööda küla õnne soovima.

Kirjalik õnnesoov.
Piirkondlik komme.

Põltsamaa

H. Kull

1978

RKM II 344, 485/6 (9) < Põltsamaa khk – H. Kull (1978)

Vana- ja uusaasta

HEAD UUT AASTAT!

129

8347
/ / / / /
Citation
“Uusaasta hommikul pimedas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52347.