Tekst

Kui kell 12 saab, siis ilmuvad kolm meest kusagile tallu. (Talu on uue aasta puhul lukustamata ustega ja pererahvas on ka sel ööl riietes ja lesivad niisama toas olevatel õlgedel.) Ja nimetavad, et nad on tähe-uurijad. Esialgu, kui nad tallu tulevad, ei räägi nad kellegiga sõna, vaid istuvad kõik sirgelt kolm ritta ja ajavad isekeskis oma sündmuse kohta reisul juttu, mis nad nägid ja nõnda veel, et pererahvad seda kõik kuuleksid kenalt kompineeritud. Need mehed on riietatud kõik musta rõiva, kõrged valged püstkraed kaelas. Kui nad nii on vähe puhkand, siis soovivad pererahvale uut aastat ja selle peale annab peremees süüa ja juua, mille peale võõrad lahkuvad veel maja õnnistades. Nüüdsel ajal on see pruuk juba peaaegu ära kadumas, ainult mõned vaesemad inimesed käevad veel omale sellega uue aasta puhul paremat saaki saamas.

Tegevus, rollimäng.
Täheuurijana esinemine on ebatüüpiline.

Noarootsi

M. Kongo

1932

E 73109 (1) < Noarootsi khk – M. Kongo (1932)

Vana- ja uusaasta

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

102

8320
/ / / /
Citation
“Kui kell 12 saab, siis ilmuvad kolm meest …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52320.