Tekst

„Jaan! Jaan! Sass! Sass! Lambad laudast lahti!“ Sedasi hüüdis Kõiguste külast Lirri Mardi Liini oma abikaasat ja poega ühel uue aasta öösel oma kodus elutoas olles, kuuldes väljas õues oma elutoa akna taga nagu valju lambamäägimist. Nagu oleks lambad ja ei ole ka. See lammaste määgimine panigi Lirri Mardi perenaise uue aasta öösel kohkuma, et lambad laudast lahti! Ei olnud mingid lambad laudast lahti, vaid uue aasta öösel külast külla, perest peresse käivad uue aasta poisid ehk näärisokud vanarahva kombe kohaselt. Rahval oli ju vanasti uskumus ja komme, et esimine uusaasta külaline pidi olema meisterahvas, mitte aga naisterahvas. Meisterahvas pidavat majapidamisel õnne tooma. [---] Näärisokk koosnes puupakust kervega valmis raiutud sokupeast, millele oli pähe tehtud kaks puust sokusarve. Soku sarved pidid hästi kõverad olema, nõnda ikka moe pärast. Soku pea oli kaetud villase lambanahaga, mis soku peale loomuliku väljanägemise andis. Selleks kasutati ära vanu lambanahast kasuka villadega nahatükke. Kas musta või valge lamba omi, see oli ükskõik. Peas oli näärisokul kaks läikivat sokusilma ning koonu otsas pikk takune sokuhabe. Soku silmad olid valmistatud kas läikivast plekist või isegi jalgratta punasest klaasist tagatuledest. Ei puudunud näärisokul ka kadakane saba, millega naisi ja tüdrukuid õrritati ja narriti naljapärast muidu, et rohkem lõbu ja nalja sai. Sokul oli veel pikk suus olev auto sisekummist lõigatud punane ripakil keel ja nöörist tõmmatav laksu lööv sokusuu, kui suu kõrvalt nöörist tõmmati. [---] Näärisokul seoti sarvi veel tugev pael või nöör, millest sokutaltsutaja näärisokku järel vedas ühest perest teise, kuhu vaja. Kui kellu oli kaksteistkümmend, näitas kesköötundi, siis läksid näärisokud suure müra ja kärinaga sellest perest välja, kus tehti soku minekuks eeltööd. [---] Kui sokuga toast välja õuele jõuti, siis võis kuulda ainult üht näärisokkude määgimist, nagu oleks kuskil küla peres lambad laudast lahti pääsnud. [---]

Näärisokk.
Lääne-Eestis üldtuntud.

Pöide

A. Tustit

1986

RKM II 398, 264/9 < Pöide khk – A. Tustit (1986)

Vana- ja uusaasta

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

69

8287
/ / / / /
Citation
“Jaan! Jaan! Sass! Sass! Lambad laudast lahti! …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52287.