Tekst

[---] Vanasti oli rikkaid vähe, vaeseid oli palju. Need olid rikkad, kel talud olid tasa makstud, aga rentnikud ei saanud kuidagi rentigi makstud. Siis oli tohutupalju mõisa moonamehi, saunamehi ja taluteenijaid. Kirikuvaeseid, kes igakord, kui lauapüha oli, ja vana-aasta õhtu kiriku ukse taga istusid ja andeid ootasid. Lauarahvas viisid neile leiba, liha ja mõni andis raha ka. Neid oli ikka kaunis palju, 10–15 tükki, ega igaüks saand sinna minna. Need olid sinna määratud, kui mõni ära suri, siis pandi uus asemele. Kirikute juures on nisuksed ruumid, neid hüitakse praegu veel santide kojaks.

Annid vaestele.
* lauapüha – armulauaga kirikupüha; lauarahvas – armulaual käijad

Järva-Jaani

R. Veinberg

1965

KKI 41, 417 (7) < Järva-Jaani khk – R. Veinberg (1965)

Vana- ja uusaasta

KIRIKUSKÄIMINE

41

8259
/ / / /
Citation
“Vanasti oli rikkaid vähe, vaeseid oli palju …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52259.