Tekst

Oh, need asjad on juba kuskil 50. aastate paiku Alustest kadunud. Enne, jah, oli küll; eided tegid oma tontisi ja viisid siis uusaasta paiku üksteise ukse taha. Seda peeti laisaks inimeseks, kes siis oma ukse takka teise peresse edasi ei viinud. See komme oli küll, jah, Alustes. Ah, need tondid olid ka kokku munsterdatud, päris enam ei mäletagi, mis nägu nad alati olid või kuidas nimetati. See oli veel alles päris kolhoosiaastate alguse aegu, kui meie külatüdrukud tegid hulga peal suure toonekure valmis õlgedest. Riidenutsakast tehti nii suur titt noka vahele, et umbes aastase lapse kleit pandi selga. Ilus roosa lapsekleit oli seljas. See viidi siis ära [---] üle jõe [---]. Kustas oli siis alles vanapoiss. Sealt oli see kurg titiga viidud [---] Minna ukse taha. Minna oli ju vanatüdruk! See oli jälle hirmsasti vihastanud, et temale oli toodud kured ja tited! Sellest sai siis päris tükk aega takkajärgi naerdud. Muud õlgedest kuju ma ei ole näinud ega tea. Seda kommet oli rohkem vanasti olnud. See nali oli küll nääri aeg.

Õlgkuju viimine teise peresse.
Kuju hakati viima alates toomapäevast (21. XII), siit tuleneb Tahma-Tooma nimetus. Nappe teateid on ka sisemaalt Ambla, Põltsamaa, Suure-Jaani, Äksi khk.

Vändra

S. Karro

1985

RKM II 405, 580/1 (15–16) < Vändra khk – S. Karro (1985)

Vana- ja uusaasta

ÕLGKUJU TEGEMINE

25

8243
/ / / /
Citation
“Oh, need asjad on juba kuskil 50. aastate paiku …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52243.