Tekst

Kaheteiskümne maailma-kuningate ehk keisrite mõegad pandavat iga vana-aasta õhtal ühte suurde kirikusse altari peale kõrvuti. Kiriku uksed pandavat hoolega lukku, et keegi pettust ei saaks teha. Uue aasta hommikul olla Rootsi kuninga mõek ikka põigiti üle teiste, s.o. teiste peale pandud. Seda olla juba mitu põlve tehtud, aga ikka olla üks ja seesama lugu. See tähendada, et Rootsi kuningas kord kõige ülem maailmas saab olema ja kõik teised ära võitma. Eestimaa saada Rootsi valitsuse alla tagasi ja Vene riiki jääda Vene keisrile ainult niipalju, et ta aknast selle piirid võida näha. [---]

Otsustatakse riikide ülemvõim.
Juhuslik.

Kuusalu

J. Ploompuu
H. Rebane

1891

H II 40, 597/8 (36) < Kuusalu khk – J. Ploompuu ja H. Rebane (1891)

Vana- ja uusaasta

NIMETUS, TÄHENDUS

5

8223
/ / / /
Citation
“Kaheteiskümne maailma-kuningate ehk keisrite mõegad …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52223.