Tekst

Jõululaupa üösse oli käidud löksberi peel. Olid vanad kuntsimehed olnd, olnd siuksed obused neil. Sulane kuulnd, kuni peremees ütlend, et alt metsa, päält mere – lendand löukaga minema Iiumaale. Sulane läind ka. Obused olnd sääl löksberi peel nii toredad ning köiksugu söömad olnd. Sulane pistend omal neid söömasid tasku. Akkand siis tulema. Tulnd metsast läbi, ajand nenda kangesti silmad luhki. Ta ütlend: „Essa pojuke, püha ristike!“ Kukkund kohe maha löukuga ning pidand löukud koju taluma. Omiku akkend vaatama, pole taskus makki old ega saia, olnd obusesita jupid ning kevvetükid.

Loksperil käimine.
Teateid loksperil käimisest on läänesaartelt, ka muudel tähtpäevadel.
* löksberil (sks. Blocksberg) – nõidade kogunemispaigas; peel – peal; löukaga – linalõugutiga; luhki – lõhki; taluma – tassima; kevvetükid – köietükid

Kihelkonna

L. Köögerdal

1937

ERA II 164, 284/5 (4) < Kihelkonna khk – L. Köögerdal (1937)

Jõulud

NÕIDUS

1072

8149
/ /
Citation
“Jõululaupa üösse oli käidud löksberi peel …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52149.