Tekst

[---] Jõululaupa öösi pandi ennevanasti harilikult ikka aknad riietega tugevasti kinni, nii et õuest midagi tuppa ei olnud näha. Seda tehtud pääasjalikult just sellepärast, et tuleõnnetusi ära hoida. Rahvasuu teab rääkida: kusagil olnud jõululaupa öösi aknad lahti. Sääl tulnud äkitselt punane vanamees ja vaadanud aknast sisse. Seda märganud toas olijad ja ehmatanud hirmsasti ära, kuid ei teatud midagi, mis see küll pidi tähendama. Varsi pärast seda põlesidki selle talu majad ära. Punane vanamees, kes jõululaupa öösi aknast sisse vaatas, ei tähendanud muud midagi kui tuleõnnetust. Et sellest hoiduda, siis peetakse jõululaupa öösi aknad riietega tihedasti kinni.

Tuleõnnetus.
Ainuke teade.

Muhu

V. Noot

1927

E, StK 42, 233/4 (10) < Muhu khk – V. Noot (1927)

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

Tulevalgus toas

949

8026
/ / / / /
Citation
“Jõululaupa öösi pandi ennevanasti harilikult ikka aknad …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52026.