Tekst

Ka on mõnes kohas kombeks põletada jõulupühade laupäeva, uueaasta laupäeva ja kolmekuningalaupäeva öösel tuld. Ka meil põletatakse neil õhtutel tuld. Kui siis mina ütlesin kord emale, miks põlevad neil öösetel mõnes kohas tuled, jutustas ema mulle ühe loo sellest mittepõletamisest. Kord jäetud ühes talus tuli põletamata. Peremees näinud öösel, must kass tulnud, küünal käes, ja pannud maja põlema. Sestsaadik polevat peremees enam kunagi neil öösetel tuld ära kustutanud.

Kuri pääseb majasse.
Ligi 20 kirjapanekut, eriti Harju-, Lääne-, Pärnumaalt; maa kesk- ja idaosas juhuslik. Samal põhjusel suleti aknad.

Häädemeeste

V. Kallioja

1939

ERA II 212, 238/9 (7–8) < Häädemeeste khk – V. Kallioja (1939)

Jõulud

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

Tulevalgus toas

938

8015
/ / / / / / /
Citation
“Ka on mõnes kohas kombeks põletada jõulupühade …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/52015.