Tekst

Vanasti antud ainult üks paar kingi aastas, jõuluks. Need tehti nii valmis, et neid veel jõululaupäeva õhtul ahjutule valgusel ahjusuu ees rautati. Kahed rauad pandi alla, ühed kanna, teised varvaotste alla. Konts tehti peerupuu südamest. Konts ja king määriti üle järgmise pruugi järele, ka juba jalas käinud kingad, et nad alati uued välja nägid. Võeti tükk hülgerasva – nühiti kerisel tahmaseks ja sellega määriti siis king mustaks. [---]

Uus rõivas, uued jalanõud.
Uute rõivaste ning jalanõude valmistamisest, eriti lastele, on teateid üle maa. Setumaal anti lastele hõbeehted. Kingade määrimisest loodeti Hiiumaal nende paremat vastupidavust kogu aastaks.

Reigi

T. Kaljo

1927

E 60586 (2) < Reigi khk – T. Kaljo (1927)

Jõulud

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

Rõivastus, jalatsid

904

7981
/ / /
Citation
“Vanasti antud ainult üks paar kingi aastas …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51981.