Tekst

Talvistepühäde ja vastse aasta üüse käidu tõise lauta lambit pügämä. Pöetu enneki pää pääle, süäme kottale ja ristluie kottale rist. Villu es saa pügäjä mitte palju, sest sis om lamba enne ildä pöetu. Sii tätär villu, mes na saanuva, segätu tõiste sekka ja noist tettu sis puidike ja kinda. Üits julge miis lännu üitskõrd oma lambit vahtma laoda otsa pääle. Tuln kaits musta nõida, mõlembil väikese laterna käen. Esi kõnelnuva: „Nüid puäme lamba ära, sis võtame oinas laoda otsa päält kah maha.“ Sis kaenu miis, kui[s] pakku saanu.

Lambaniitmine võõras laudas.
Levik rohkem Lõuna-Eestis. Seotud veel mitmete tähtpäevadega (tõnisepäev, vastlapäev, madisepäev, mardi- ja kadripäev, vana-aasta).
* enneki – ainult; kottale – kohale; ildä – hilja, hiljuti; tätär – tuust; puidike – vööd, punutised

Rannu

J. Kivisaar
J. Tattar

1888

H I 2, 524/5 (5) < Rannu khk – J. Kivisaar ja J. Tattar (1888)

KARJANDUS

Lambad

587

7664
/ / / / /
Citation
“Talvistepühäde ja vastse aasta üüse käidu tõise lauta …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51664.