Tekst

Jõulupuust Eestis 1902. aastal. Olin nelja-aastane, kui oma kodus nägin esimest korda jõulupuud. Jõulupuu otsas oli klaasist torn, jõulupuu küljes rippusid väiksed klaasist kellad. Kellukestel olid väikesed traatkonksud, millega olid jõulupuu külge riputatud. Ühe kellukese võtsin salaja kuuse küljest, jooksin ümber kuuse ja helistasin. Nägin, et vanematel oli sellest hea meel, et oskasin ümber kuuse joosta ja helistada. Tundsin rõõmu ja hõisates hüppasin, kelluke kukkus maha ja purunes. Küünlajalad olid männikäbid traadi küljes, küünla jaoks traat keeratud. Jõulukompvekid olid niidiga kuuse okste külge seotud. [---]

Esimene jõulupuu.
Siin esitatud lapsepõlvemälestused on pärit 19.–20. sajandi vahetusest.

Viru-Nigula

M. Kaasik

1973

RKM II 296, 408/9 (2) < Viru-Nigula khk – M. Kaasik (1973)

JÕULUPUU

345

7422
/ /
Citation
“Jõulupuust Eestis 1902. aastal. Olin nelja-aastane …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51422.