Tekst

Sain suvel neljaseks ja kirikuõpetaja käis kooli katsumas jõululaupäeva õhtul. Ma ei tea nüüd, kas ta päris jõululaupäeva õhtu oli, selle eel siis. Viidi lapsed koolimajasse ja seal kutsuti õpetaja ette salmisid lugema. Ma laulsin kirikuõpetajale: „Üks roosike on tõusnud!“ Ja siis ta andis mulle selle eest ühe raamatu. „Pildipiibel“ oli selle nimi. Ma mäletan, et mind hinge nagu torkas ja ütlesin õpetajale siis, et ma oskan ilmalikke laule ka. Õpetaja ütles, et eks sa laula. Ja ma laulsin talle, et:

:,: Meie kassil pojad :,:
seitse poega korraga.
:,: Kass oli teinud sohki – :,:
pooled pojad olid kutsikad.

Kui ema tuli ja haaras mu kaenla alla ja vana kooliõpetaja rääkis, et ema kahmas kaenla ja jalad vehkind terve tee edasi ja laul käinud nii kaua kui väljas uksest. Aga minul oli lootus, et ehk ta kingib veel. [---]

Koolijõulupuu.

Peetri

M. Kõiva

1990

RKM II 434, 639/40 (22) < Peetri khk – M. Kõiva (1990)

JÕULUPUU

321

7398
/ / /
Citation
“Sain suvel neljaseks …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51398.