Tekst

[---] Minu ema, kes käis siin külakoolis umbes 1865. a., [rääkis,] et juba siis tehtud seal jõulupuud. Koolmeistriks olnud siis siin Riiamaa mees Gustav Ernits. See õpetanud koolilastele jõululaulusi ja käidud neid mõisa jõulupuul laulmas. Hiljem korraldanud ta ka koolimajas jõulupuu. Puu otsa riputatud sepikujahust tehtud kringleid ja rõngaid, õunu ja veel ühte-teist. Kui aga küünlad kuuselt kustunud, siis haarand keegi mõisapoistest kuuse ja pand mürinal uksest välja. Teised tema seltsimehed ka taga ja seal tehtud kuusk lagedaks. Sel ajal olnud küla- ja mõisapoiste vahekorrad tihti „väntas“. Jõulupuu kombe jäänud aga püsima. [---]

Koolijõulupuu.
* Riiamaa – siin: Liivi kubermangu; väntas – sassis

Viru-Jaagupi

H. Lepiku

1970

RKM II 275, 220/1 < Viru-Jaagupi khk – H. Lepiku (1970)

JÕULUPUU

316

7393
/ / /
Citation
“Minu ema, kes käis siin külakoolis umbes …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51393.