Tekst

Mõistatustest räägib üks vana rahvajutt, et eesti rahvas enne alati väga palju mõistatanud. Jõululaupäeva öösel põleb tuli öö läbi ja inimesed on üleval. Ajaviiteks, et uni kallale ei tule, annud nad üksteisele mõistatusi mõista. Nagu enne olnud lükanduksed tubadel, ükskord üks lükanud ukse lahti ja pistnud ühe suure verise käe sealt läbi tuppa ja küsinud hirmsa häälega: „Mõista, mõista, mis see on?“ Inimesed ehmatanud kangeste ära ja jätnud mõistatamise järele, sest nad arvanud seda kuradiks ja mõistatusi kuradi tööks. See jutt läinud üle maa rahva sekka laiali ja sestsaadik jätnud rahvas mõistatamised palju vähemaks.

Mõistatamise keeld jõulu ajal.
Sama muudel tähtsatel kirikupühadel ning pidupäevadel. Väheseid teateid (Ambla khk, Harju-, Saare-, Setumaa).

Jüri

J. Saalverk

1896

H II 58, 52 (25) < Jüri khk – J. Saalverk (1896)

MÕISTATAMINE

283

7360
/ /
Citation
“Mõistatustest räägib üks vana rahvajutt …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51360.