Tekst

[---] Siinpool oll kah „passilüümine“ viisis. Tuvvas pikä ole tarre, laotedes põrmatule maha lakja ja käänetes olekursti. Kaits tükü istuse vastatsimi maha, jala kokku, ja edimene küsüs: „Kas passi om?“ Tõne vastas: „Om.“ – „Näütä siiä.“ Sis viskas edimene jala üle pää ja tõne nakas kurstiga uhtma. Niimuudu uheti ütstõist seni kuni himu mõlemil ära läits. Vist tahtsid meie esivanemad oma perse seega mõisa malga vastu karastada.

Passilöömine.
Tuntud kogu maal, mängitud jõulude ajal alates õlgede tuppatoomisest; mängukeeldu tuleb ette jõululaupäeval ja eriti 1. jõulupühal. Õlgnuudi (passi) nimetusi on veel: tuust, kurst, patsid, köied, iirid, nuiad, untsak; passilöömist on nimetatud sütsilöömiseks, utsipatsiks, tuudilöömiseks, saapatallutamiseks.
* lakja – laiali; olekursti – õlenuudid

Sangaste

K. Gross

1988

H II 31, 779 (15) < Sangaste khk – K. Gross (1888)

MÄNGIMINE

255

7332
/ / /
Citation
“Siinpool oll kah „passilüümine“ viisis …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51332.