Tekst

Kui kirikusseminejad olid läinud, toodi heinad tuppa ja siis algas alles päris lõbu. Nimelt keerutati heintest nn. jõmmid. Jõmmid olid inimeste kujud, mitmesugusis suurusis. Jõmmidele pandi pihku kokkukeeratud sedelid, millistele on kirjutatud mingisugune soov, kas hääd või halba. Need kujud asetati küla elumajade uste ette; milliste peremeestega saadi hästi läbi, niisuguste peremeeste elumajade uste ette asetati hää sooviga kuju (jõmm), halbade peremeeste elumajade uste ette jälle halva sooviga jõmm. Kujude laialikandjaiks olid harilikult noored poisid, kes püüdsid neid asetada võimalikult käratult, salaja, sest muidu ei oleks soovil mingit mõju. Mõne ukse ette kogus nii esimese püha hommikuks palju jõmme. Kui soovid olid halvad, siis muidugi polnud majaperemehel hää meel.

Inimkuju valmistamine.
Väheseid teateid.

Pärnu-Jaagupi

E. Alberg

1932

E 78648/9 (2) < Pärnu-Jaagupi khk – E. Alberg (1932)

LOOMA- JA INIMKUJUDE VALMISTAMINE

244

7321
/ / /
Citation
“Kui kirikusseminejad olid läinud …,” Eesti rahvakalender, accessed March 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51321.