Tekst

Kodukäijat on mängitud vanasti jõululauba õhtul, kui õled toas olid. Üks oli kodukäija, sel oli valge lina ümber ja õlgedest kannused olid jalge küljes. Tuli uksest sisse, püüdis mõnda kinni võtta ja ära viia. Teised jälle keerutasid õlgedest kansikud ja lõid sellega kodukäijat, samuti takistasid teda, kui tahtis mõnda ära viia. Kui kodukäija mõne sülle sai haarata, viis selle teise tuppa. Selle oli siis kodukäija ära viind. Kodukäija oli harilikult meesterahvas. Püüdis käsi laiali hoides, kuna tal lina oli üle pää, ei näind ta ise ka, kes ta kätte just jäi. (Jutustaja on seda mängu näind Alatskivi moonamajades.)

Kodukäija, surnu.
Väheseid teateid Lõuna-Eestist, esineb siin ka mardi- ja kadrikombestikus. Surma või surnu kujutamine kuulub idaslaavi jõulusantide juurde, vrd. Propp, lk. 68–69.

Kodavere

R. Viidebaum

1933

ERA II 63, 416 (128) < Kodavere khk – R. Viidebaum (1933)

Jõulud

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

235

7312
/ / / /
Citation
“Kodukäijat on mängitud vanasti jõululauba õhtul …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51312.