Tekst

Jõululauba ja näärilauba õhtu keidi „anisid andmas“. Kui mehed läksid sauna, siis üks naine võttis kadakaoksa kätte ja läks nendele sauna „anisid andma“, igaühele tõmmas ühe sähmu. Ükskord poisid pannud tüdrukute riided selga ja läind sauna tüdrukutele „anisid andma“. Nad peksid kibuvitsadega tüdrukud üsna veriseks, sellest ajast kadund see komme ära. Seda usuti, kellele „anisid ei antud“, sellel põlnd sel aastal ka õnne. Siin üks vana vanamees olnd üksi saunas, noh, kes talle siis andma läks. Vanamees läind sauna nurga taha, võtnd põesast ja tõmmand ise enesele sähmaka mõõda kintsusi.

Jõuluhani.
Üldine Saaremaal, vähem Harju-, Lääne-, Hiiumaa, Muhu, Kihnu khk. Vana-aastal nimetatud näärihaneks. Haneks maskeerimine kuulub samuti mardi- ja kadrikombestikku.

Noarootsi

E. Ennist

1938

ERA II 189, 501/2 (69) < Noarootsi khk – E. Ennist (1938)

MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

190

7267
/ / / / / /
Citation
“Jõululauba ja näärilauba õhtu keidi „anisid andmas“ …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51267.