Tekst

Linna töömehed olid – aega oli talve ja siis pühade aegas keisid pähkleid saamas ja... Mukku ütlesid: „Pearaha võlgu!“ ja – said sa pähklid ära anda, siis oli pearaha makstud. Seal oli siis üks ikka peakohtumees ja teene peatallitaja, ja kui kolm tükki oli, siis üks oli kirjutaja. Ei annud pähklid, siis ütlesid: „Teeme protokolli ja pärast läheb asi räbalaste – kirjutame kõik so kraami ja tavaari üles.“ Jõulud olid maas. Tüdruk oli seal maas. Peakohtumees, näuh, tüdruk kinni, põhkude peale maha ja tallitaja jalga kinni ja saabas ära. Kirjutaja, see takseeris ja kirjutas, kui pallu see saabas väärt on. Vahel oli kari noormehi, aga nendest siis kõige agaramad olid need kirjutaja ja tallitaja ja kohtumees. „See oo nii pallu väärt! Teda peab sunnitööle tuleva aasta panema või vallast välla kirjutama.“ Panid änampakkumisele, kis rohkem pakkus – sai saapa enesele. Võttis peoga taskust pähklid ja andis nende kolmele ja sai saapa eesa kätte. Änamasti va ussitand pähklid olid, mis ta tüdrukute käest saand oli – va praht. Mis sa vaesega teed?! Andsid saapa tagasi. Ütlesid: „Ega see õige põle. Sa magad sui maha ja jätad pearaha maksmata.“ Pähkleid võis veel Kolovere laada kolmandal päeval ajamas keia (Koloveres oli vanasti laata kolm päeva, 17. jaanuaril oli esimene laadapäev.)

Poisid pähkleid norimas.
Kirjapanekuid põhiliselt Saare-, Läänemaalt, Kihnu khk. Pähkleid anti ka loomadeks maskeeritutele.

Kullamaa

V. Eenveer

1940

ERA II 291, 237/9 (17) < Kullamaa khk – V. Eenveer (1940)

PEOD JA KOOSKÄIMISED

Külaskäigud

184

7261
/ / / / / / /
Citation
“Linna töömehed olid – aega oli talve ja siis pühade aegas …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51261.