Tekst

Jõulumehed. Paarkümmend aastat tagasi käisid poisid jõulu mööda küla, laulsid ja mängisid lõõtspilli, käidi läbi oma küla, mindi siis naaberkülasse, süüa sai jõulu aegu külast, juua sai igast talust, ööbimine oli ka küla põhkus. Sel ajal olid taludes põhud toas, need olid jõulupühad. See poistekamp käis 3–4 päeva, pillimees oli alati kaasas. Siis olid naljajutud, lõbusad laulud, õlut oli igal pool vali. Nüüd seda kommet enam ei ole, noormeestel ei ole enam aega, tuleb normipäevad täis teha. Aeg 1962. aasta. Jõulupõhku enam tuppa ei tooda, kirikus enam ei käida. Jõulud hakkavad ununema. Mõned üksikud põletavad jõulupuud, kuid see pole laialdane.

Mööda küla käimine.
Läänesaartel oli kombeks eriti külanoorte perest peresse käimine, mujal rohkem sugulaste külastamine ning noorte kooskäimised üksikutesse peredesse.

Pöide

O. Koel

1962

RKM II 129, 69/70 (8) < Pöide khk – O. Koel (1962)

PEOD JA KOOSKÄIMISED

Külaskäigud

159

7236
/ / / / / / / /
Citation
“Paarkümmend aastat tagasi käisid poisid jõulu mööda küla …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51236.