Tekst

Vanaaegsed pidud ehk ilod. Nüüdsel ajal on juba palju muutund ja teisiti kõik need pidud või setu keeli ilod, kui neid ennemini peeti. Peaaegu ära kadund on „talstepüha ilo“, mis ennevanast üks tähtsamatest oli. Nüüd selle asemele koguvad poisid ja tüdrukud jõulu ajal mõnda setu tuppa ja saadavad seal aja tantsides ja viina juues mööda. Vanast oli see aga koguni teisiti. Katsun siin teha sellest ühte veikest kirjeldust ühe 80-aastase setu naese Hökla Petrovi jutustuse järele.

“Talstepüha ilo.“

Pääle pikki paastusid (6 nädalat), mis enne jõulu peeti, tulivad jõulud, kus jälle liha võis süüa. Esimene püha läks niisama mööda. Söödi ja joodi oma kodurahva keskel. Kuid õhta hakkas juba „praasnik“ peale. Tulivad kokku omast ja teistest küladest sugulased, ja siis söödi ja joodi ühes nendega juba enne selleks valmistatud sööke ja jooke. Esimese püha õhta ei mintud veel üldsele ilole. Teisel jõulupühal joodi ja söödi jälle omastega kuni õhtani. Siis pandi hobune ette ja nooremad sõitsid lähema kõrtsi juure, kus üldine ilo peale hakkas. Kõrtsi juure sõitis kaugelt ümbruskonnast palju rahvast kokku, kodu jäid ainult vanemad inimesed ja vigased. Seal joodi tublisti viina ja tehti kõiksugu naljasid.

Külapüha.

Setu

I. Ziergand

1926

E 58540/1 < Setumaa – I. Ziergand (1926)

PEOD JA KOOSKÄIMISED

Külapühad

138

7215
/ / / / / / / / /
Citation
“Vanaaegsed pidud ehk ilod ...,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51215.