Tekst

[---] Must-Toomas, Tahma-Toomas. Korstnapuhastam[ine], leeripuhastam[ine], kereseviskamine, see [tähendas,] et Tahma-Toomast välla aeti. Enne ollid ju rihitoad, keresega ahjud, kaks korda aastas viiti keres välla, kevadi teine kord ja toomapäe, et sis ollid rihid läbi ja kivid ära nõgetanud, aeti vana toori sisse, kanti välla: kui lumi, siis lume pääl, kui maa, siis maa pääl, veeretadi nõge küllest ära. Mis ära olli põlenu jusku sõra, jäeti maha, kõvad kivid viiti tagasi, uued panti juure. Teine kord kevadi, kui suured kütmised juba läbi ollid, suilt ju muidu ei köetu, ku leiba tehti, sis.

Tuha väljaviimine, korstnate ja keriste puhastamine.
Kuulus üldise elamukorrastuse hulka; enam teateid Lõuna-Eestist.
* leeripuhastamine – lõõripuhastamine; suilt – suvel

Häädemeeste

M. Mäesalu

1965

RKM II 58, 287/8 (30) < Häädemeeste khk – M. Mäesalu (1965)

Toomapäev

KODUSED TÖÖD JA TOIMETUSED

Elamukorrastus

102

7037
/ / /
Citation
“Must-Toomas, Tahma-Toomas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51037.