Tekst

Toomapäeval Leie külas sauna ega sanditamist ei tuntud, siis sellel päeval aeti Tahma-Toomast toast välja. See sündis nii: uks ja ka aken (kui see lahti käis) aeti lahti ja pühiti kõik seinad ja põrand puhtaks ja tolm ja puru pühiti kõik kokku õue. Keegi perekonnaliikmetest, ehk ka juhtus mõni võõras olema, küsis: „Mis sa teed seal?“ See, kes pühkis, oli igal juhul majaperenaine, vastas: „Tahma-Toomast ajan välja.“ [---] Aga see tähendas, et peale pööripäeva läksid päevad pikemaks ja valgemaks, et siis, mõtle, kõik mustus ja tolm paistis välja ja see on kõik see Tahma-Tooma lugu.

Elamukorrastus.
Üldine, enam teateid Tartu-, Viljandimaalt, läänesaartel võõras (vt. levikukaart: toomapäev (2)).

Kolga-Jaani

A. Seep

1975

RKM II 316, 627 < Kolga-Jaani khk – A. Seep (1975)

Toomapäev

KODUSED TÖÖD JA TOIMETUSED

Elamukorrastus

97

7032
/ / / / / /
Citation
“Toomapäeval Leie külas sauna ega sanditamist ei tuntud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51032.