Tekst

[---] Mehed tõivad terve külimitutäie linnastejahu, segasid need vannis ära ja panid pannide ja pottide peale ja siis kaljaauded kuuma ahju. [---] Ahjust välja võttes olid mõned pannid vedelikku üle ajanud ja need linnastekompekid olid laste maiusroog. Kui ahi küdes, oli perenaine sinna paigutanud pooltosinat kerisekivi ja potiga vett keema, keev vesi valati osalt kalja-, osalt liha-astja. Nüüd võeti need raudkivid labidale ja paigutati kolm kummagi astjasse. Astjad, kus algas kõva paukumine, kaeti riidega ja jäeti niiviisi seisma. Kui need uuesti avati, siis leidus seal peale kadakaokste, mis sinna puhastuse suurendusteks oli pandud, ainult lagunenud raudkivipuru. Seda kasutati aga puuriistade küürimisel. Riistad pesti kuuma veega, loputati siis külma veega ja jääti siis nõrguma. Olid riistad tahenenud, siis seadis peremees kaljaastja jalgade peale ja paigutas astja põhja puuresti. Selle peale pandi õlekord kahekihiliselt risti. Nende peale tulid kinnituseks sarapuupulgad ja kõige üle veel harv takune riie. Nüüd lauti kuumad hauded sinna peale ja siis juba peale kuum vesi. Varsti lasti sealt virre välja ja kui see oli rõõsa sooja piima tauliseks jahtunud, lisati sinna pärm juurde. [---]

Õlle käärimapanek.
Vt. ka: joogid.

Viru-Jaagupi

H. Lepiku

1970

RKM II 275, 213/6 < Viru-Jaagupi khk – H. Lepiku (1970)

Toomapäev

TOIDUD, JOOGID

Õlu

76

7011
/ / / / /
Citation
“Mehed tõivad terve külimitutäie linnastejahu …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51011.