Tekst

Paar päeva enne jõulupühi, s. o. toomapäeval, kui parajasti jõuludeks vorste tehti, oli vanasti moeks olnud üksteisele vorstipainet viia, mille eeskujul pidi siis vorste tehtama. Vorstipaineks pidi olema mingisugune ümmarguse kujuga ese ja nii tarvitati harilikult selleks kas vanu hobuserange, vanu rattatrehve ehk lihtsalt kuuseokstest kokkukäänatud rõngast. Vorstipainet kandsid harilikult külapoisid; kui nad kuulda said, et kusagil naabritalus perenaine ehk peretütar vorste teeb, lõid nad kampa, tegid endid riietega tundmatuiks (ajasid kasuka tagurpidi selga jne.) ja viskasid tähendatud paine vorstitegijale kaela. Kui vorstid valmis said, oli vorstitegija kohustatud paine toojatele vorste andma.

Vorstipaine.
Tavaliselt saadeti külast olematut asja – vorstipainet tooma pere nooremaid liikmeid. Maskeerimine on siin juhuslik.
* rattatrehve – rattarehve

Rõngu

J. Aab

1930

E 65608 (1) < Rõngu khk – J. Aab (1930)

Toomapäev

TOIDUD, JOOGID

Vorstid

56

6991
/ / / / / /
Citation
“Paar päeva enne jõulupühi …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50991.