Tekst

Juuru Kuimetsas tehtud vana-aasta õhtu[ks] reheriietest ja vanadest närudest Tahma-Toomas. Kere topitud õlgi täis. Toomapäeval, s. o. kolm päeva enne jõulut hakatakse Tahma-Toomast kandma ühe pere ukse tagast teise. Keegi ei taha teda jätta oma ukse taha – niipea kui leiab Tahma-Tooma, siis viib kohe salaja (viimine sünnib pimedas) naabri ukse taha. Nõnda kantakse Tahma-Toomast vana-aasta lõpuni. Kuhu ta viimaks jääb uueaasta hommikuks, seal talus rahvas on aasta läbi must. Vaavre küla Siimutõnu õues olnud kord äkke peal neliteist Tahma-Toomast. Kui Tooma viija saadi teolt kätte, siis ta silmad tehti tahmaseks, puu topiti kuuevarrukaist läbi ja saadeti sedasi koju.

Tahma-Tooma viimine teise peresse.
Teateid Harju-, Lääne-, Saaremaa. Enam ja laiemalt tuntud nääritondi nime all, seostununa vana-aasta õhtuga.

Juuru

R. Põldmäe

1929

ERA II 19, 564/5, (1) < Juuru khk – R. Põldmäe (1929)

Toomapäev

TAHMA-TOOMAS

26

6961
/ / / / / /
Citation
“Juuru Kuimetsas tehtud vana-aasta õhtuks …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50961.