Tekst

Mardipulm. Kui näituseks esmasbe öösi või millas jooksid, siis pühabe tehti pulmad. Mardiisa kutsus pulmalisi. Õlut tehti ja viinagi toodi. Kui raha üle jäi, jaotasid ära omavahel. Kus head ruumid, seal olid koos. Sealtmaja perenaine tegi sööke. Peeti kaks päeva. Aeti juttu, tansiti, söödi-joodi. Mõni oli pikka maas.
Nad isi olid, kutsusid külapoisse ja -tüdrukuid ka. Mõni va loru peremees läks ka hulka, kes viina ja õlut tahtis.
Esimese õhta pandi ühele poisile kiutseelik selga, punane vest, rahad kaela ja pikk kõrge „meetre müts“ (kabimüts) pähe. See siis oli noorik. Üks teine oli peimes. Istusid kõrvu, ajasid juttu. Teisi ametmehi polnud, laulatust polnud.
(Jutustaja ise on käinud mardipulmas Matsalus ja Lihula Alakülas.)

Mardipulm.
Levinud Läänemaal (vt. levikukaart: mardipäev, kadripäev (2)).

Karuse

R. Viidalepp

1936

ERA II 195, 317/8 (29) < Karuse khk – R. Viidalepp (1936)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Mardipidu, -pulm

450

6274
/ / / / / / /
Citation
“Kui näituseks esmasbe öösi või millas jooksid …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50274.