Tekst

Vihasoo Sael minu ema onupoeg tegi mardisandile vorsti, pani kaljaraba soolika täis, pani sinna vorstikaussi. Küll on õnnistatud ja tänatud. See oli mardipäe. Teisel päeval akkasid seda Sae vorsti sööma, pandi ahju küpsema. Olid siis vihased.
Tulivad kadripäe jälle Saele ja taheti kätte tasuda. Sulane old toast ära. Suur kraav oli ukse ees, trumm oli peal. Võtt tugevad lauad ära, pand räbalad asemele. Nad läind kuivalt tuppa, aga tuld ära, siis üks kukkunud sisse, öeld: „Küll olen mina märjaks saaned, ärge te tulge!“ Teine läind teise laua peale, saand samate märjaks. Viimaks võetud lauad selga – rei oli jõe kalda peal – visatud sinna jõkke, et las nad ise käivad ka vee sees!

Karistused.
Põhiosas samased ehalkäijate tempude ja vastavate pulmanaljadega. Põhja-Eestist on vaid üksikuid kirjapanekuid.
* rei – rehielamu

Kadrina

R. Põldmäe

1937–1938

ERA II 161, 140/1 (35) < Kadrina khk – R. Põldmäe (1937–1938)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Karistus halva vastuvõtu puhul

375

6199
/ / / / /
Citation
“Vihasoo Sael minu ema onupoeg tegi mardisandile vorsti …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50199.