Tekst

Vana aja Saaremaa martid. Enne jõulud sügise käisid martid lapsi irmutamas oma vitsakimbutega, et lapsi sellege lugema arjutada. See oli üks lollus ja ebakomme. Lapsed olid sel õhtul nii irmu täis, ei tea kus minna martide eest, peitsid endid ära pimetase nurgatese. Lapsed oleksid ka martisi näha tahtenud, aga nad olid ka tõesti irmsad oma karuste kasukatege ja ullute nägutega, mis vanainimesele irmu peale ajas. Aga mis noorde meestele teha, see oli nende lõbu. [---] Mõni oli väga uhkemeeleline, otsis lapsi ja pani neid lugema, kes ei oskand, andis vitsaga. Aga mis sa loed marti ees, süda väriseb sees irmu päras, et nad nii karused ja ullus riietes olid. Ja lapsed ei teaden ka, kus need martid tuled, kes neid lastele räägis, et külapoisid oled ja sel ajal ei oskand mart isegi lugeda.

Mart lastehirmutisena.
Tuntud eriti läänesaartel.

Kuressaare linn

T. Luks

1939

ERA II 255, 608/9 (1) < Kuressaare l – T. Luks (1939)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Laste loetamine

311

6135
/ / / / /
Citation
“Vana aja Saaremaa martid …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50135.