Tekst

[---] Siis istub mardieit väikse pingi peale ja hakkab kedrevarrega kedrama, kusjuures ta ise laulab:

Kedra, kedra, kedra, kedrevars,
sui villu ja talve takku,
lapsed paljakad põrandal, jne.

[---] Selle peale hakkavad lapsed nalja tegema: tulevad tulega ja pistavaid eide käest takud põlema. Siis hakkab eit nutuga pereeide käest takku, linu või villu paluma ja nuruma. Vaheaeal mängitakse mitmesugused tembud ja naljad ära, kusjuures vahel pereeidele ja -taadile ka vahel napsu antakse, kes endid mitte õiete terved ei ütle olevat. Mardieit arstib ja tohterdab, laseb kuppu ühe suure härjasarvega või trehtlega, mida nemad selle tarvis kodunt kaasa on võtnud. Siis antakse neile selle viina eest kõiki kraami, mis aga elumajas leida on. [---]

Ketrajasant.
Ketrajasandikombest on enam teateid Läänemaalt (vt. levikukaarte: mardipäev ja kadripäev (1)).

Märjamaa

A. Bernstein

1889

H II 16, 549/51 (19) < Märjamaa khk – A. Bernstein (1889)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Ketrajasant

263

6087
/ / / / / /
Citation
“Siis istub mardieit väikse pingi peale …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50087.