Tekst

Mardipäeval käidi Koonga ümbruses Mihkli kih[elkonnas] mardiks järgmiselt: Mardiks käisivad mitu inimest, kõik meesterahvad. Nendest oli üks isa, üks ema, teised lapsed; kõigil olid pahempidi pöördud kasukad seljas, õlevööd ümber. Mardiisal oli pääle selle suur habe, emal siidimüts. Mardiisal oli harilikult teri taskus, emal olid kaasas takuse lõnga heietamise abinõud. Kõigepäält lauldi ukse taga mardilaul. [---] Kui mardid tuppa lasti, läks mardiema ülesse ahju pääle, hakkas sääl kaasatoodud takkudest nööri heietama. Ise laulis:

Küll ketran, küll korutan
siidi ja niidi,
oma lastel riidi,
hundile kuube,
karule kasukat,
rebasele reitevarju.
Ikka mul paistab paljas magu,
hilberdab ihu punane.
Virrr! – laseb heietud nööri alla.

Teised sel ajal tantsisid torupilli saatel. Kui ema ahju päält alla tuli, siis riidlesid mõlemad vanemad lastega. [---] Enam Mihkli ümbruses nii ei peetama mardipäeva.

Ketrajasant.
Ketrajasandikombest on enam teateid Läänemaalt (vt. levikukaarte: mardipäev ja kadripäev (1)).

Mihkli

S. Lind

1921

E, StK 1, 208/9 (134) < Mihkli khk – S. Lind (1921)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Ketrajasant

261

6085
/ / / / /
Citation
“Mardipäeval käidi Koonga ümbruses Mihkli kihelkonnas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50085.