Mardi tänusõnad.
(Kui mardisandid laulda ei ole tahtnud ehk kui nad laulda pole mõistnud, siis peetud seda kõnet ukse taga, muidugi tublisti köhides, mis ka kirjast näha, tarvitada võinud neid ka küll lauljad, kui nad pikemat aega ukse taga viita tahtnud.)
„Kullapai pereisake ja pereemake, kas on luba luuri lüüa või laulda, ühäät! ühäät! Vait, vait, pojad, kas ehk oleme eksinud, ehk on heinaküün. Ei ole, see on talupoja tuba. Tunamullu märdi aegu käisin siin, ühäät! ühäät! kühat! kühat! – Lubas! Ütles, ütles: „Ammu marti ootatie!“ Kuss, kuss, pojad, ehk es luba! Kullapai pereisake! Meie vana kukkus puuhobuse seljast maha lepakännu otsa, lõi oma istumise neljaks lõhki kui lamba süa, tahtsin teda siin soojentada ja kuusekoorega mähkida. Meie oskame kõiksugu kirivese peaga kitse tantsud ja valged vasika tantsud, ühat, ühat! kühat! kühat! Kuss, kuss, pojad, ta mõtleb kodus üks ümarkune mõte nagu see auk meie keskel. Võrra-vurra, lukabusaara (vist läti keeles), kas sa ei mäleta, kui meie tunamullu mardilaadal jaanipäeva aeg jää peal hobuseid vahetasime, kui nõnda kange külm oli, et taevas tärkas ja maa märkas, kivid kiiksid ja liivad liiksid, aiateibas lõksatas ja naise persse laksatas, kui lubasid tündri rukkid ja kaks tündert kaeru ja ütlesid, et tule tunamullu mardi aegus, siis annan kätte. Siis ütle üks sõna: „Laula, laula või luuri luuri otsima!“ – Lubas, lubas! Lubas.“

Mõistu küsimine.

Saarde

J. Teearu

1914

E 48989/91 (31) < Saarde khk – J. Teearu (1914)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Mõistu küsimine

252

6076
/ / / /
Citation
“Mardi tänusõnad ...,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50076.