Mustjala rong oli, et Järise küla noored läksid läbi …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Mustjala rong oli, et Järise küla noored läksid läbi …

Tekst

Mustjala rongist. Mustjala rong oli, et Järise küla noored läksid läbi teiste naaberkülade. Sealt koguti ikka juurde. Kui oli mõlemast soost võrdselt, tehti kirju rida, kui mitte, siis kuidas juhtus. Pillimees käis ees, rong järel, hoiti üle õla üksteise kätest kinni, üks käsi oli üles tõstetud, sellest hoidis järel tulija kinni. Nii et mõlemad käed olid kinni. Ühe käega hoidsid esimese ülestõstetud kätt. Järel tulija hoidis jälle sinu kätt. Nii käidi 6–7 km, rohkemgi, käidi pühade, pulmade, pühapäevade, katri, mardiõhtuti teistes külades, joosti majadesse, karjuti, trambiti ja lauldi, kolati kõik, isegi laudad läbi. Teiste külade vanad tundsid hirmu, öeldi: Mustjala rong tuleb.

Kommentaar

Tantsimine, tantsud.
Üleshüppamisest teateid Muhu khk ja selle ümbrusest. Imitatsioontants on omane tantsukaruks maskeerimisel, muudel puhkudel juhuslik. Rongi tegemisest on teateid Mustjala khk. Tantsu eest andide palumisest enam teateid Lõuna-Eestist. Võrkude loomisest martide tantsu ajal, et need hästi püüaksid, on teade Muhu khk.

Kihelkond

Mustjala

Koguja

H. Liivak

Kogumisaasta

1975

Täisviide

RKM II 314, 190 (28) < Mustjala khk – H. Liivak (1975)

Tähtpäev

Mardipäev

Teema

MARDISKÄIMINE

Alateema

Pillimäng, tants

Tähtpäevateksti nr

225

Teksti nr

6049
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / /
Citation
“Mustjala rong oli, et Järise küla noored läksid läbi …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50049.