Kaugel teel olla küüned külmetama hakanud …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Kaugel teel olla küüned külmetama hakanud …

Tekst

[---] Kaugel teel olla küüned külmetama hakanud ja varbad valutama. Tulnud läbi raba. Raba olnud pehme ja valge hobune ühes vankriga jäänud rappa kinni. Katsunud küll aidata, kuid hobu „koolu ära“ (surnud ära). Lastele oleks toiduks vaja perenaise käest saada karaskit ja karaskikõrvast kah. Isa põrutab kepiotsaga vastu põrandat ja tantsivad ning hullavad, lapsed jooksevad kilgates isa ümber kokku. Nüüd hakkavad lapsed isa ja ema saatel naljamängusid ja -jutte puhuma. Mängudest mängiti „Kuidas obene ära kooleb“.
Suuremat kasvu poiss, nimi Peeter Pilvemägi, mardipapa poeg, heidab pikali maha ja saagikott on siis mardipapa laste koorem. Isa nõõtab. Peeter Pilvemägi tõstab jalad üles ja vehib ise kätega. Nüüd on hobu soos kinni. Lapsed hakkavad nutma, ema rahustab neid. Isa tuleb koormalt maha ja lapsed ka. Nüüd hakkavad kõik hobust avitama. Hobune vehkleb kõigest jõust ja ei jõua kuigi kaugele. Isa näitab kepiga, et ei maksa enam näperdada, las loom kooleb. Lastel on kangesti kahju.
Isa ütles, et haletse ei maksa, küll jumal aitab edasi. Hobene kargab äkki maast üles ja, oh sa jessuke, pistab punuma. Lastel kargab teine elu kohe sisse ja kõik on lõbusad ja rõõmsa[s] olekus. Nüüd oli rõõm endine. Tantsiti ja lauldi mis kole. Kolm tantsu tantsiti veel ja nüüd hakkasid kõik ühisel jõul ja nõul perenaise ja peremehe käest raha ja karaskit nuruma ja paluma. [---]

Kommentaar

Hobuse elluäratamine.
Lõuna-Eestist teateid ka muudest draamaelementidega mängudest.

Kihelkond

Karksi

Koguja

L. Teder

Kogumisaasta

1936

Täisviide

ERA II 207, 157/8 < Karksi khk – L. Teder (1936)

Tähtpäev

Mardipäev

Teema

MARDISKÄIMINE

Alateema

Rollimäng

Tähtpäevateksti nr

176

Teksti nr

6000
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / /
Citation
“Kaugel teel olla küüned külmetama hakanud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50000.