Tekst

[---] Põllumees pani siis ilmasid tähele, sest jäguaja ilmade järele pidi tuleval kevadel suiviljasid maha tegema. Kui ilm umme ja mets härmas, siis on poole aasta pärast hea külvipääv, ja kui ka pool päeva mets härmas, siis pool päeva külvata; ja kui metsa härmatust ei ole, siis tuleval suvel vaene suivilja kasu; meda rohkem härmatust, seda parem suivilja kasu. See härmatuse vaatamine kestis ka peale jäguaega. See härmatuse vaatamine on ka praegu paljude juures pruugiks, aga nüüd uuemal ajal märkitakse meelespidamise abiks kalendrisse need külvipäevad ülese. Ilma tähtsuseta ei ole see ilmavaatamine mitte.

Härmatis näitab külviaega.
Härmatise esinemist on samuti muudel puhkudel (enne jõulu, uusaastahommikul) seosesse viidud järgmise aasta põllutööde aja ning viljasaagi suurusega.

Haljala

D. Pruhl

1895

E 14199 < Haljala khk – D. Pruhl (1895)

Jaguaeg

ILMASTIK

Härmatis

27

5817
/ / /
Citation
“Põllumees pani siis ilmasid tähele …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49817.