Hingedepääva ööse on kõik surnud hinged kodo käinud …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Hingedepääva ööse on kõik surnud hinged kodo käinud …

Tekst

Hingedepääva ööse on kõik surnud hinged kodo käinud. Ennevanast on seks ööks saun soojaks köötud, puhtaks pühitud, laud kõige parema roogadega kesk sauna seatud ja niipalju pinkisid ümber laua pantud, et arvatud need hinged nende peale istuma mahtuma, kes sellest perekonnast olnud ära surnud. Siis on peremees palunud kõik õndsad hinged sööma tulla ja mitte pahaks panna, et paremaid roogasid ei ole saanud lauale panna. Viimaks palunud ka, et hinged teed mööda tuleksid ja läheksid, et mitte orastele kahju ei teeks. Siis löönud kervega paku peal peeru pooleks, läinud saunast välja ja pannud ukse kinni. Teisel homikul mintud vaatama, kui palju hinged on söönud, kui hinged on palju söönud, on rõõmsad oldud, aga kui road puutumatta olnud, siis on mures oltud, et hinged on tigetad ja kartetud, et see aasta tuleb loomadekahju ja viljaäpartust. Nii siitrahva suust.

Kommentaar

Hinged halvasti toidetud – teevad halba.
Inimese surma kui hingede rahulolematuse tagajärge on märgitud ühel korral; looma- või põllukahju hingede halva kohtlemise pärast veel Jõelähtme, Rapla, Pilistvere, Kõpu khk.

Kihelkond

Haljala

Koguja

D. Pruhl

Kogumisaasta

1895

Täisviide

E 21229/30 < Haljala khk – D. Pruhl (1895)

Tähtpäev

Hingedeaeg

Teema

HINGEDE KODUSKÄIK

Tähtpäevateksti nr

57

Teksti nr

5733
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / / /
Citation
“Hingedepääva ööse on kõik surnud hinged kodo käinud …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49733.