Tekst

[---] Mõnel sügisel olid kaua soojad ilmad ja kari käis väljas, aga karjased tahtsid kooli, siis veeti sarvedega oinast kolm korda ümber suure kivi, alustades lõunapoolsest küljest. Lõpetades lükati oinas lõuna suunas, üteldi: „Must, põgene, valge tuleb.“ Oinas pidi olema tingimata valge villaga. Vedamisel lausuti: „Põhjatuul, too maa peale valget villa (mõeldi lund), nagu sellel oinal on.“

Karjased veavad oinast ümber kivi – lumi tuleb maha.
Levinud Tartu-, Võru-, Setumaal (vt. levikukaart: mihklipäev (2)). Ühe Tartu-Maarja khk teate järgi tuli karjapoisil ümber karja käia; Lutsist teade oina vedamisest ümber kase.

Setu

S. Aasa

1974

RKM II 313, 260 (III) < Setumaa – S. Aasa (1974)

Mihklipäev

KARJANDUS

Lambad

153

5407
/ / / / /
Citation
“Mõnel sügisel olid kaua soojad ilmad ja kari käis väljas …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49407.