Tekst

Põder sööb ikke enne päivatõusu. Päival magab. Jooksuaig on kaks nädala enne kuremäepäeva (umb. 15. aug.) ja vasikas õli seitsendal külvinädalal. Siis on emapõder ninda tige, et kõhe tuleb talluma. Ühekorra jooksuajal lasin, siis on põder õige tige. Mina lasin ja jo ta märkas – kõhe minu pääle. Mina pugesin puu alle, puu õli maha langend. Tuli siis sinne puu äärde ja trambutas jalgu, ei oskand koukida nindakui karu. [---]

Põtradel jooksuaeg – tigedad.
Põtrade jooksuaega on dateeritud veel pärtlipäevaga (24. VIII), üldse augustikuuga.
* seitsmendal külvinädalal – mai keskpaiku (külvinädalate loendit alustati enamasti jüripäevast kümnenda või üheksanda nädalaga, seega on kõnesolev nädal 8.–14. või 15.–21. mail)

Iisaku

M. Tarum

1936

ERA II 127, 74/5 (12–13) < Iisaku khk – M. Tarum (1936)

Rukkimaarjapäev

LOODUS

56

5001
/ /
Citation
“Põder sööb ikke enne päivatõusu …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49001.