Tekst

Üks vanamees olnd jälle tark mees, kes laaritsapäeval pannud peerud risti oma peosse ja hakatand need otsast põlema, mina ei tea, kas neid oli siis üheksa otsa või seitse otsa, kõik pannud põlema ja käind sellega ümmer põhuhunniku reha-all, ise ütelnud: „Laarits, ära sa lakka mine, Laarits, ärä sa lakka mine.“ – Selle aasta sis ei pidand tal tuleõnnetust tulema. Selle päeval ta põle mitte tuld ahju ega koldesse teind. Ja Liivaaugu ema ütles ka, et lauritsapäev ei tohi tuld teha.

Tuletegemise keeld.
Tuletegemise keelust on rohkem teateid maa lääne- ja lõunaosast (vt. levikukaart: lauritsapäev (1)).
Loitsimine kuulub ka legendilaadse muinasjutu AT 752 A sisusse (levinud Lõuna-Eestis).

Kullamaa

A. Samet

1934

ERA II 70, 637/9 (33) < Kullamaa khk – A. Samet (1934)

Lauritsapäev

KODUNE MAJAPIDAMINE

Tuletegemine koldesse

109

4897
/ / / / /
Citation
“Üks vanamees olnd jälle tark mees …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48897.