Too oll siis, kui Assenblatt meil oll õpetaja …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Too oll siis, kui Assenblatt meil oll õpetaja …

Tekst

Too oll siis, kui Assenblatt meil oll õpetaja. Mina olli Assenblatti viimane leerilats; no mina olli sis 16-aastane. Assenblatt kõnel, et ku ta edimest kõrd siia tullu, sis lännü Prangli loetusele. [---] Noh, õpetajal olli kats obest ees ja köstril üts kõhnavõitu. Köstri lännü ütte tallu üüses. Kaenu, et kedagi es ole, ajanu hobese reheala ja lännü laka pääle magama. Ja ollu just lauritspäävä õtak.
No vat, vanast oll tule pistmine. Pirru palamist mäleta mina esi. Köstri kaenu, et üts tule reheala. Perenaine tullu küünlatulega, lännu tulepistme pääle ja pühknu puhtas ja laotanu rõiva ala, pannu pudru sinna pääle ja või sisen ja luits manu ja tennü võileiva kah. Ja pallenu Laurist. No kuis ne sõna olliva? Ei ole meelen.
Köstri nännü toda ja kui perenaine ära lännu, söönü ära. Omuku köstri lännü tarre. Perenaisel hää miil, et Laurits pudru ära söönü. Aga köster ütelnü: „Kae, no mina oll tuu hää Laurits!“ Ja pärast õpetaja selet kerikust.
Tuu oll viimane, es kuule enam pärast.

Kommentaar

Köster sööb Lauritsale pandud toidu.
Veel Võnnu, Räpina khk. Ohvritoidu salaja ärasöömisest reaalse isiku või looma poolt (vrd. Aarne, muistenditüüp Aa 53) on rohkem juttu seoses tõnisepäevaga (17. I), jaanilaupäevaga, hingede- ja jaguajaga (põhiliselt 2.–10. XI).

Kihelkond

Kambja

Koguja

R. Viidebaum

Kogumisaasta

1933

Täisviide

ERA II 63, 285/6 (1) < Kambja khk – R. Viidebaum (1933)

Tähtpäev

Lauritsapäev

Teema

TÄHENDUS, PÜHITSEMINE

Tähtpäevateksti nr

12

Teksti nr

4800
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / / /
Citation
“Too oll siis, kui Assenblatt meil oll õpetaja …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48800.