Tekst

Jakobipäeval läheb konna suu kinni. Ta ei söö siis enam enne kui teine kevade. Konna suu on kinni järgmise põhjuse pärast. Mees künnud väljal ja konn karanud niisama ajaviiteks vaus. Mees kartnud, et konn läheb adra ette ja saab haiget, sellepärast sähmanud piitsaga konna, et see ära läheks. Konn saanud selle hoobi pärast mehe pääle väga vihaseks ja võtnud nõuks orase, mis põllule kasvab, ära süüa. Seda konna ettevõtet saanud aga jumal teada ja pannud konna suu kinni. Kui oras üles tärkanud, läinud konn seda sööma, aga ei saanud, sest suu olnud kinni. Sellest ajast pääle on konna suu peale jakobipäeva kinni.

Konna suu kinni.
Väheseid kirjapanekuid Viru-, Harju-, Tartumaalt, nimetatud ka teisi suvetähtpäevi: jaanipäeva, lauritsapäeva (10. VIII), pärtlipäeva (24. VIII). Vrd. Aa US 36.

Vaivara

F. Feldbach

1928

E 62428/9 < Vaivara khk – F. Feldbach (1928)

Jakobipäev

LOODUS

Konnad

135

4664
/ / / /
Citation
“Jakobipäeval läheb konna suu kinni …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48664.