Tekst

Seitsmevennastepäeva kohta on üks kardetav arvamine olemas. On õige vanast ajast ja veel vanemast targast ette kuulutatud, et kui seitsmevennastepäev pühapäeval on ja siis seitse venda ühekorraga meie S[uure]-Jaani kirikusse juhtuvad tulema, siis langeb meie kirik kohe ära. Keegi seitse ühe isa-ema poegi pidanud ükskord selle häbemata nõu kokku, et proovi teha, aga ühe venna tulematajäämise pärast, kes Tallinnamaal elanud, jäänud ka kole õnnetus olemata.

Kirik maa alla.
Muistend on hästi tuntud; tähtpäevadest seostub seitsmevennapäevaga (10 teadet), vähem jõulu ja uue aastaga ning jaanipäevaga.

Suure-Jaani

P. Johannson

1893

H II 49, 418/9 (16) < Suure-Jaani khk – P. Johannson (1893)

Seitsmevennapäev

NIMETUS, TÄHENDUS

6

4452
/ / /
Citation
“Seitsmevennastepäeva kohta on üks kardetav arvamine …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48452.