Tekst

Kes tahab, et raha tal ikka tagasi tuleb, see võtku jaaniööse must kass, pangu see kotti ja kotile üheksa sõlme sisse ja viigu kiriku. Sääl küsib keegi: „Mis sa müüd?“ Siis vastaku: „Jänest müün.“ Uuesti küsib: „Mis sa tahad temast?“ Vasta: „Üks rublatükk.“ Siis ärgu võetagu rohkem ega vähem kui üks rublatükk. Kui oled seda saanud, siis osta selle eest kaupa niipalju, et mitte rubla ei tule korraga välja anda, siis ei jää see rublatükk ilmaski su käest ära, vaid tuleb ikka jälle tagasi.

Tagasitulev raha.
Must kass on nõidusvahendina tavaline, lepingu sõlmimisel kuradiga on mõnevõrra eelistatud kirikupühi.

Tartu-Maarja

L. M. Tüdur

1889

H III 9, 441 (59) < Tartu-Maarja khk – L. M. Tüdur (1889)

Jaanipäev

RAHANÕIDUS

712

4274
/ / / /
Citation
“Kes tahab, et raha tal ikka tagasi tuleb ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48274.